Savo-karjalais -tarina pyöreine vuosikymmenineen

Tasan 50 vuotta sitten kesällä 1957 katseeni kohtasi Helsingissä, Vanhalla Ylioppilastalolla, tanssiaisissa nykyisen vaimoni, harjumaalaisen Eeva Marttisen. Siitä alkoi yhteinen taipaleemme. Viime vuonna vietimme 150-vuotissyntymäpäivää (75+75) ja ensi vuonna voimme toivottavasti juhlistaa kultahääpäiväämme.

Eevan emännöimässä Harjumaan Tiiranpesässä olen toiminut kesäisäntänä vuodesta 1980 lähtien. Lähes kaiken vapaa-aikani lukuun ottamatta urheiluharrastuksia on vienyt metsätilan hoito. Rakastan luontoa ja pakenen kesäksi pääkaupungista maalle Harjumaahan, jossa näkee ja kokee luonnon heräämisen keväällä. Olen innostunut metsästä ja metsätöistä sekä myös puutarhan hoitamisesta. Näitä toimia voidaankin kutsua hyötyliikunnaksi.

Harjumaan Tiiranpesän lunastimme vuonna 1980 Eevan sisaruksilta. Viimeisenä Eevan lapsuuden kodissa asui Eevan veli, joka kuoli kaksi vuotta aiemmin. Nykyinen Tiiranpesän talo on rakennettu olympiakesänä 1952. Eevan vanhemmilla oli ollut viljelyspeltoa ja karjaa.

Runon ja suven päivänä

Tiiranpesä on innoittanut minut myös ”kesärunoilijaksi”, joten Eino Leinon päivänä eli runon ja suven päivänä 06.07.2007 seuraavasti:

Keskelle istuttamaamme valkorunkoiseen koivikkoon, vuosimallia 1990, saavuin Kansallisena veteraanipäivänä, liputuspäivänä, 27. huhtikuuta. Kevät oli jo 28., kun Harjumaan Tiiranpesää isännöimme.

Luonto oli puhkeamassa kasvuun,
krookukset ja narsissit kukkivat pihallamme, koivutkin jo osaksi pienellä hiirenkorvalla.
Koivut, kuuset, tammet ja lehmukset alueellemme suojaa antaa.
Tiiranpesässä pihapiiriämme somistaa
saarnit, pihlajat, vaahterat sekä hevoskastanja.
Taivaan pyramidipoppeli portin pielen komistaa
sekä kukkaloisto moninainen koko kesän kukoistaa.

Vappua juhlistin Matti ”Mainion” seurassa Eeva ja Pekka Hiltusen Taidelinnan avajaisissa Kangasniemellä. Ja sitten vihdoin viimein seitsemäs toukokuuta saapui jo oma muusani Eeva St.Michel’iin ja kesä alkoi.

Kevättöiden lomassa poikettiin Helsingissäkin,
vietettiin hääjuhlia Sirpan ja Ekin,
Lanttumäessä juhlittiin ylioppilas Mariaa
kuin myös Vartiokylässä Kaisa Julian rippijuhlia.

Juhannuksena meitä ilahdutti sisareni Aila, juhannuksena, jolloin poikkesimme myös Hirvensalmella serkkuni Penan ja Sinikan maisemissa. Tiiranpesässä vietimme Elina Marianne 14-vuotispäiviä kesäkuun lopussa. Juhannuksen jälkeinen aika menikin mukavasti lapsenlapsien Elinan ja Sampan kanssa touhuten, krokettia pelaillen, grillaten ja uiden.

Nyt viimeiset päivät ennen tätä ’runon ja suven päivää’ vietimme tyttäremme Teijan ja Ilen ’hoivissa’. Kulttuuriakaan emme unohtaneet. Kävimme joukolla heinäkuun kolmas päivä katsomassa Naisvuorella, Mikkelin Kesäteatterissa, Jouni Pantzarin ”Kävellen kotiin” koomisen odysseian, joka mieleen toi 1970-luvun kuin myös maratonharrastukseni vuosilta 1975-1994, siis liikuntakulttuurinkin.

Aimo Tiirakari 06.07.2007 Harjumaan Tiiranpesässä

 
Powered by Smart Kotisivutyökalu