CITYNAVETTA KAIKILLA MAUSTEILLA

 

Harjumaan kiinnostavin nähtävyys taitaa tätä nykyä olla Marttisen uusi navetta. Maidon tuotantoon tarkoitettu laitos on käytännössä täysautomaattinen. Maitotilan emäntä Anu ja isäntä Ilpo Marttinen kertovat hullunrohkeasta investoinnistaan.

Hulppea ometta edustaa uusinta tekniikkaa joka lähtöön. Tunnisteilla varustetut lehmät käyvät omia aikojaan rehukioskilla syömässä ja automaattilypsyllä. Tietokoneohjelma seuraa ja raportoi kunkin yksilön rehunkulutusta ja maidontuotantoa ja hälyttää, mikäli havaitsee jotain poikkeuksellista. Automaattinen lypsyjärjestelmä mittaa maidon laatua eikä päästä esimerkiksi sairastuneen lehmän maitoa keruutankkiin.

Navetassa viihtyy niin lehmä kuin emäntäkin

Lehmät tuntuvat viihtyvän uudessa kodissaan. Ne voivat liikkua ja lepäillä vapaasti ja käydä pyörivän karjaharjan hoidettavina. Emännästä lehmät ovat nykyään kesympiä ja seurallisempia. Isäntä on puolestaan pannut merkille, että naudat ovat myös terveempiä, sillä eläinlääkäriä tarvitaan vähemmän kuin vanhan navetan aikaan.
- Navetassa pitää viihtyä itsekin, onhan kyseessä myös omat työolot, muistuttaa Anu Marttinen.

Lehmien puuhia voi tarkkailla myös yläparvella olevan huoneen seinäikkunasta. Tilava huone on kalustettu kierrätysmööpeleillä talon toiseksi olohuoneeksi. Parolan tilan navetan vintillä onkin pidetty erilaisia kokoontumisia avajaisista lähtien marttabileisiin ja muihin "tyttöjen kokoontumisiin". Perheen nuoren miesväen viihtymistä edistävät pleikkari ja telkkari.

Automatiikka ei vapauta työn tekemisestä

Navetassa on tilaa kaikkiaan 140 naudalle, joista puolet on lypsylehmiä ja loput nuorta karjaa. Tarkoituksena on pitää tuotanto tasaisena ympäri vuoden ja kasvattaa uudet lypsikit omasta takaa. Työn määrä ei suinkaan vähene, kun päälukukin on kasvanut, mutta työn luonne on muuttunut enemmän valvomiseksi ja tarkkailuksi.
- Ei automatiikkakaan kaikkea hoida. Lehmät poikivat, vasikoita on hoidettava ja nuoria lehmiä on opetettava lypsyautomaatille, selvittää Anu-emäntä.

Uuden navetan rakentaminen oli mielessä jo pitkään, mutta varsinainen suunnittelu aloitettiin neljä vuotta sitten.
- Entinen navetta alkoi olla tiensä päässä ja eläkeikään on vielä 20 vuotta aikaa, sanoo Ilpo Marttinen.
- Vasta suunnittelun loppumetreillä päädyimme lypsyrobottiin tavallisen lypsyaseman sijasta. Lähimmät vastaavanlaiset navetat löytyvät Varpaisjärveltä ja Tampereen läheltä Viljakkalasta.

Auli Kekkonen
 

 
Hei, mua lypsetään
Parolan tilan isäntä Ilpo Marttinen
Powered by Smart Kotisivutyökalu