Raivaustalkoot koululla
Oppilaiden kirjoittamaa:

0-2 luokkalaiset:
 - Mätin polttopuita ja vahdin Elinaa ja Arttua. Talkoissa oli kivaa ja lopuksi syötiin pullaa ja juotiin mehua, kertoo Ella. Jani, Lukas ja Ville kantoivat myös polttopuita ja ehtivät myös leikkiä metsässä. Pullaakin pojat ehtivät syödä. Ville kiipeili myös traktorissa.


 
 3-4 luokkalaiset:
 - No minä näin siellä ainakin traktorin. Se nosteli jotain runkoja ja kaikkea muuta suurta. Näin myös kun puita kaadettiin moottorisahalla. Ilma oli todella lämmin ja mukava. Minä haravoin Nooran kanssa metsästä havuja ja kaikkia muita roskia. Me myös haravoitiin koulun marjapensaista sellaisia heiniä. Sitten me yritettiin Nooran kanssa olla rauhassa pikkusiskolta  ja –veljeltä. Piti aika paljon kyllä juosta karkuun, että ne jättivät rauhaan. Piti myös keksiä heille jotain muuta tekemistä ja siinä se aika kuluikin. Sonja 3. lk.
- Olin Ellan, Martan, Elinan ja Artun kanssa. Kävimme metsästä ja sieltä löydettiin ketunleipiä. Saimi 3. lk.

 - Ensin me kannoimme halkoja ja heitimme ne kellariin. Siinä tuli hiki, mutta onneksi pääsimme sen jälkeen tekemään töitä viileään kellariin. Siellä me pinosimme halot hienoihin pinoihin. Lauri O. 4. lk.

 - Leikin hiekkalaatikolla pienien kanssa. melkein kaikki katsoivat kun traktori otti pensaan juuria, koska ne eivät meinanneet lähteä maasta irti. Ossi meni isänsä traktoriin. Martta 4. lk.- Koulun siivoustalkoissa oli kivaa. leikimme sotaa, syötiin pullaa ja juotiin mehua. Kannoimme puita. Viola roikkui minun kädessäni. Timo 4. lk. 5-6 luokkalaiset:

- Oltiin 19.5. keskiviikkona koululla raivaustalkoissa. Me siivottiin kaukalon takaa ja puiden alta. Sitten kiikuttiin. Sitten juotiin mehua ja syötiin pullaa. Annu, Iida ja Ia 6. lk.

 
   ***   ***   ***   ***   ***   ***

Arjan tarjottavat – kahvi, puolukkamehu ja pulla – keräsivät kiitosta kaikilta, sekä oppilailta että vanhemmilta. Suurkiitokset myös Ilpolle ja Anulle traktorin ja peräkärryn käytöstä raivaamisessa. Ilman heitä risut olisivat edelleen kentällä.   ***   ***   ***   ***   ***   ***

Koteihin jaettu tiedote, joka sai kylän väen liikkeelle:


Koulun välittömästä ympäristöstä raivattiin viime syksynä pusikkoa pois. Nyt olisi mukavuuden ja turvallisuuden kannalta aiheellista raivata rangat pois. Samalla siistimme piha-aluetta muutoinkin.

Rankoja on jonkin verran ja niitä ei ole järkevää jättää pinoihin koulun alueelle. Tämän vuoksi toivomme, että paikalla olisi mahdollisuuksien mukaan myös traktori ja peräkärry. Tietenkin tarvitsemme myös paikan, minne tuon poltettavan materiaalin voisi viedä. Mikäli tämä ei ole mahdollista, kuljettaminen onnistuu toki myös henkilöauton peräkärryissä pilkkomisen jälkeen, mutta edelleenkin tarvitsemme jonkin paikan niille.

Pilkkomiseen tarvitaan omat työkalunsa vaikkapa vesureita ja sahoja. Samalla voisimme haravoinnin ja muun raivauksen ohella kaivaa ojanpohjalta ylös pajupuskan roippeet. Ojan yli juostaan jatkuvasti ja näin saisimme poistettua taas yhden vaarapaikan koulun ympäristöstä. Välineiksi tarvitaan siis haravan lisäksi myös lapioita.

Pituushyppypaikan astinlauta kaipaa myös kiinnittämistä, miesväeltä varmaan löytyisi sopiva keino laudan ankkurointiin maahan. Kaukaloa kunnostetaan talkoilla syksyllä, mutta näillä raivaustoimilla olemme jo askeleen edellä eikä siihen yhteen iltaan tarvitse mahduttaa aivan kaikkea.

Arja on luvannut tarjota talkoolaisille kahvit ja mehut. Jotta saamme varmistettua tarpeellisen kaluston paikallaolon, ilmoitathan ystävällisesti mahdollisesta kalustosta oheisella lomakkeella. Tarjottavien vuoksi kaipaamme myös tiedon osanottajien lukumäärästä.

Jos jotain kysyttävää herää, voitte soitella koululle numeroon (015) 459 352.
Kiitos jo etukäteen avustanne. Koulun ympäristön kunnossapito hyödyntää koko kyläyhteisöä.
 
Powered by Smart Kotisivutyökalu